Wat is dat? Hoe doe je dat dan? En wanneer? En …en…en. Soms zijn er zoveel vragen.

Belijdenis doe je niet omdat je het idee hebt dat het moet, maar omdat je het graag wilt.

Voel je dus niet verplicht. Praat over je geloof en het belijdenis doen en wees niet bang om kritische vragen te stellen.

Op een gegeven moment heb je het verlangen dat je meer wilt doen met je geloof. Je bent vroeger wel gedoopt, maar dat was een keuze die je ouders voor je maakten. Nu wil je zelf die keuze ook maken. Dat kan door belijdenis te doen. Als je belijdenis doet, geef je aan dat je openlijk uit komt voor je geloof, in de kerk.Belijdenis doen is best een grote stap, daarom is het helemaal niet verkeerd om hier goed over na te denken en voor jezelf je motivatie te bepalen. Waarom wil je belijdenis doen? Hoe sta je tegenover belijdenis doen?


Wil je er meer over weteN?

Meld je dan bij je wijkouderling. Hij/Zij kan je heel persoonlijk uitleg geven.

Meestal volgt dan het volgen van belijdeniscatechisatie.

Tijdens belijdeniscatechisatie leer je wat belijdenis doen inhoudt en welke vragen je gesteld zullen worden. Ook leer je meer over die vragen en kun je al je eigen vragen kwijt. Zo zul je voor jezelf steeds beter het idee krijgen of dit echt is wat je wilt.

Je volgt belijdeniscatechisatie meestal met een groep mensen; wekelijks kom je bij elkaar om over het geloof te praten, maar ook over belijdenis.


Bespreek je keuze.

Als je na belijdeniscatechisatie het gevoel hebt dat je écht belijdenis wilt doen, kun je dit aangeven bij onze ds.

Hierna volgt een gesprek tussen jou, de predikant en meestal ook een  ouderling. Een gesprek over jouw keuze en waarom jij het graag wilt en of je er zelf volledig achter staat.

Doe belijdenis.

Eventueel in overleg met andere belijdeniskandidaten wordt een zondag vastgesteld waarop je belijdenis gaat doen.

Belijdenis doen gebeurt in onze kerk aan de Zijlstraat. Als het zo ver is, roept de predikant jou – en eventueel de andere leden die belijdenis willen doen – tijdens de dienst naar voren. De predikant stelt je nu ook in het openbaar de geloofsvragen die jullie tijdens je belijdeniscatechisatie besproken hebben.

Nadat alle vragen gesteld zijn, krijg jij de kans hier 
‘ja’ op te zeggen. Als je dat gedaan hebt, heb je belijdenis gedaan en ben je voortaan belijdend lid van je kerk!

Uitgelegd met behulp van:

‘Wij geloven en belijden’, deel 3, door ds. H. Veldhuizen en drs. W. Verboom, Uitgeversmaatschappij J. H. Kok, Kampen, ISBN 90 242 1852 7