Trouwen doen we in Nederland niet in de kerk, maar voor de burgerlijke gemeente. Wie op zijn of haar huwelijksdag naar de kerk komt, is al getrouwd. Wat heeft de kerk daar dan nog aan toe te voegen?

Je trouwt met elkaar, het is een feest van jullie tweeën, maar op een of andere manier heeft ook God daar iets mee te maken. Je ervaart de ander als een geschenk van God, je bent God dankbaar voor deze liefde, je wilt God vragen om zijn zegen, of je ervaart jullie liefde als iets heiligs, iets dat raakt aan de grond van je bestaan, aan God zelf. Allerlei gedachten die je ertoe kunnen brengen om op je trouwdag naar de kerk te komen.

In de kerk is het huwelijk geen juridische aangelegenheid zoals op het gemeentehuis: daar wordt jullie verteld welke rechten en plichten aan de huwelijkse staat verbonden zijn. In de kerk vieren we het huwelijk als een verbintenis van liefde en trouw. Dát zijn de kernwoorden waar het in de kerk om draait. Beloof je de ander lief te hebben en hem/haar trouw te zijn? Die belofte doe je aan elkaar tijdens de kerkdienst en daarna mag je knielen om Gods zegen te ontvangen. In de zegen belooft God dat Hij met jullie meegaat op jullie gezamenlijke weg door het leven.

Als je besluit om in de kerk te trouwen, zul je een aantal keren met de voorganger afspreken om te praten over jullie geloof, jullie relatie en de trouwdienst. Een formele voorwaarde is dat in elk geval één van jullie beiden lid is van de Protestantse Kerk in Nederland.

Zend een trouwkaart aan de predikant, de scriba en het kerkelijk bureau. 

E-mail adressen vindt u bij “contact & info” in de zwarte informatiebalk bovenaan deze pagina.  

Voor het aanvragen van een trouwviering neem je contact op met de predikant.